Ons assortiment

Navigatie

10dB geluidsnorm: wat is dat eigenlijk?

Geluidsnormen zijn een essentieel onderdeel van het dagelijks leven, vooral in dichtbevolkte gebieden en appartementencomplexen. Een veel voorkomende norm die in Nederland wordt gehanteerd, is de 10 dB contactgeluidreductienorm. Maar wat betekent deze norm eigenlijk en waarom wordt er zo vaak over gesproken? In deze blog gaan we dieper in op de 10 dB geluidsnorm, waar deze vandaan komt en hoe deze wordt gemeten.

De oorsprong van de 10 dB norm

De 10 dB geluidsnorm heeft zijn oorsprong in een advies van de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) uit de vroege jaren 80. Deze norm wordt vaak vastgelegd in het reglement van appartementencomplexen in Nederland. Het idee achter deze norm is gebaseerd op het gebruik van tapijt als vloerbedekking, dat het geluidsniveau met 10 tot 12 dB kan verminderen.

Wat wordt er bedoeld met 10 dB contactgeluidreductie?

In de wereld van geluidsnormen worden twee waarden vaak genoemd: Llin en Lw. Het kan verwarrend zijn omdat deze termen soms door elkaar worden gebruikt. In Nederland verwijzen we altijd naar Llin, terwijl in het buitenland Lw wordt gehanteerd. De contactgeluidreductie heeft betrekking op de mate van geluidsisolatie en wordt gemeten op een dekvloer met een ondervloer en met vloerbedekking.

Officiële meetrapporten geven zowel Llin als Lw weer, en de metingen worden altijd uitgevoerd volgens de NEN ISO 14010-2:2013 norm. In eenvoudige bewoordingen kunnen we zeggen dat Llin betrekking heeft op de gemiddelde reductiewaarde in lage tonen, terwijl Lw betrekking heeft op het gemiddelde in hoge tonen. In de praktijk is er altijd een verschil van 11 dB tussen deze twee waarden. Dit betekent dat 10 dB Llin overeenkomt met 21 dB Lw.

Het is belangrijk om te weten dat op producten van buitenlandse aanbieders soms waarden worden vermeld, bijvoorbeeld 16 dB Lw. Hoewel dit op het eerste gezicht aanzienlijk lijkt, komt dit in de Llin neer op slechts een verbetering van 5 dB, wat relatief minimaal is.

Laat je niet in de war brengen

Als je bezig bent met geluidsisolatie en een reductiewaarde op de verpakking ziet die hoger is dan 13 dB, kun je ervan uitgaan dat dit een Lw-waarde is. Meetwaarden hoger dan 13 dB komen in de Llin nauwelijks voor, dus het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het beoordelen van geluidsproducten.

Kortom, de 10 dB geluidsnorm heeft betrekking op contactgeluidreductie, gemeten op een dekvloer met ondervloer en vloerbedekking. Het is essentieel om te begrijpen welke meetwaarden worden gebruikt en dat waarden hoger dan 13 dB waarschijnlijk verwijzen naar Lw in plaats van Llin. Met deze kennis kun je weloverwogen beslissingen nemen bij het kiezen van geluidsoplossingen voor jouw woonomgeving.

Vraag een offerte aan of neem contact op

Begrijpelijk is het dat u vragen heeft voordat u een gedeelte van uw huis laat isoleren. Wij beantwoorden deze graag voor u. Neem vandaag nog contact met ons op of schakel onze online isolatiehulp in. Contact neemt u op door het invullen van het online contactformulier of door te bellen naar het nummer 020-4639057. Vraag u bij ons een offerte aan? Dan ontvangt u deze de volgende werkdag al! Wellicht maakt u morgen al de keuze om voor isolatiemateriaal van Easycell te gaan.

Vraag offerte aan Bel naar Easycell

Bouwbedrijven bestellen Easycell isolatie vlokken bij: