Inloggen

Subsidies voor Isolatie: laag BTW tarief

Geplaatst op 09 augustus 2009 in Financieel
Startdatum subsidie: 01-07-2009
Einde regeling: nog onbekend 

Verstrekkende partij: via aannemer of leverancier (factuur)
Voor wie: Particuliere woningeigenaren
 

Het betreft het verrichten van op energiebesparing gerichte isolatiewerkzaamheden aan woningen, ouder dan twee jaar na de eerste ingebruikneming. De regeling maakt een duidelijke scheiding tussen arbeid en materiaal waarbij de verhouding tussen beide van belang is. Voor het volledig benutten van de regeling mogen de kosten van de materialen niet de kosten voor de werkzaamheden overschrijden.

Inhoud regeling verlaagd BTW tarief

De BTW voor het uitvoeren van een aantal isolatiewerkzaamheden van woningen wordt verlaagd van 19 naar 9%. Het gaat daarbij om het BTW tarief voor arbeid en in beperkte mate voor materialen (zie uitleg hieronder).

Voorwaarden verlaagde BTW tarief

U moet eigenaar én bewoner zijn van de woning waarvoor de werkzaamheden zijn of worden uitgevoerd. De woning moet in Nederland gelegen zijn. De werkzaamheden worden verricht op het moment dat de woning ouder is dan twee jaar na de eerste ingebruikneming. De isolatie werkzaamheden zijn afgerond op of na 1 juli 2009

Welke vormen van isolatie vallen binnen de regeling?

Er is sprake van op energiebesparing gerichte werkzaamheden bij:

  • Vloer- gevel- en dakisolatie met een Rc-waarde, die voldoet aan de eisen van het Bouwbesluit (groter dan of gelijk aan 2,50 m2K/W);
  • Spouwmuurisolatie met een Rc-waarde, die groter is dan of gelijk aan 1,1 m2K/W;
  • Bodemisolatie met een Rc-waarde die groter is dan of gelijk aan 1,1 m2K/W.

Wat betreft rieten daken is het uitgangspunt dat wordt aangesloten bij de zogenaamde Rc-waarde (warmteweerstand van een constructie). Indien een rieten dak voldoet aan deze voorwaarde kunnen de werkzaamheden aan rieten daken ook onder het verlaagde btw-tarief voor op energiebesparing gerichte isolatiewerkzaamheden vallen.

Welke werkzaamheden en materialen vallen binnen de BTW verlaging?

Het verlaagde btw tarief is van toepassing op zowel arbeidsloon als gebruikte materialen, tenzij de materialen 50% of meer van de totale kosten van de werkzaamheden (‘dienst’) beslaan. In dat geval (dus als de materiaalkosten 50% of meer van de totale kosten van de werkzaamheden (‘dienst’) beslaan), valt alleen het arbeidsloon onder het verlaagde btw-tarief van 6% en moet over de materiaalkosten gewoon 19% BTW worden betaald.

Voorbeeld A: arbeidsloon €1.000 en isolatiemateriaal €800
In deze situatie is de waarde van de materialen minder dan 50% van de waarde van de totale dienst (€1.800). Dit betekent dat de totale dienst is onderworpen aan het verlaagde tarief.

Voorbeeld B: arbeidsloon €1.000 en isolatiemateriaal €1.001

In deze situatie is de waarde van de materialen meer dan 50% van de waarde van de totale dienst (€2.001). Dit betekent dat alleen het arbeidsloon is onderworpen aan het verlaagde tarief.

Vraag een offerte aan of neem contact op

Begrijpelijk is het dat u vragen heeft voordat u een gedeelte van uw huis laat isoleren. Wij beantwoorden deze graag voor u. Neem vandaag nog contact met ons op of schakel onze online isolatiehulp in. Contact neemt u op door het invullen van het online contactformulier of door te bellen naar het nummer 020-4639057. Vraag u bij ons een offerte aan? Dan ontvangt u deze de volgende werkdag al! Wellicht maakt u morgen al de keuze om voor isolatiemateriaal van Easycell te gaan.

Vraag offerte aan Bel naar Easycell

Bouwbedrijven bestellen Easycell isolatie vlokken bij: