Inloggen

Spouwmuurisolatie: hoe jouw spouwmuur het weer warm krijgt!

Met de huidige energieprijzen valt er snel winst te behalen met behulp van goede isolatie. Een vorm van isolatie die van grote invloed kan zijn op het warmteverlies en daarmee op je energierekening is spouwmuurisolatie. Na het lezen van deze blog weet jij precies waar je op moet letten en welke oplossing het beste past bij jouw situatie. Ben je al helemaal thuis in de wereld van spouwmuur isolatie of heb je gewoon wat vragen en ben je benieuwd naar de investering? Schroom dan niet om ons te bellen op 020-4639057, het contactformulier in te vullen of een offerte aan te vragen.

De spouwmuur, wat is dat eigenlijk?

Een spouwmuur is een muur die uit twee losse muren bestaat met daartussen een luchtlaag en heeft als functie het weren van vocht van buitenaf en daarnaast biedt het ruimte voor isolatiemateriaal. De twee losse muren kunnen van hetzelfde materiaal gemaakt zijn of van twee verschillende materialen en zijn soms doormiddel van spouwankers aan elkaar verbonden. In West-Europa is de muur aan de buitenkant vaak van baksteen gemaakt en de binnenkant van hout of plaatmateriaal of kalkzandsteen. Van 1930 tot 1960 werd de spouwmuur steeds vaker toegepast en vanaf het einde van de jaren 70 werd de spouwmuur ook bijna altijd direct voorzien van isolatie. Om te achterhalen of een pand een spouwmuur heeft is het bouwjaar dus vaak een goede richtlijn. Andere manieren om te kunnen achterhalen of het om een spouwmuur gaat is het metselverband dat is gebruikt, de dikte van de muur, de aanwezigheid van stootvoegen of simpelweg het raadplegen van de bouwtekening.

Welke isolatie is geschikt voor in de spouwmuur?

Sinds de oliecrisis, die in 1973 ontstond doordat de Arabische landen de olieprijs kunstmatig hadden verhoogd en vervolgens ook nog de productie maandelijks omlaag brachten, werd de noodzaak om je woning goed te isoleren steeds groter om op die manier te kunnen besparen op je energiekosten. In de spouwmuren van de nieuwbouwwoningen van die tijd werd begonnen met het plaatsen van isolatiemateriaal om het warmteverlies zoveel mogelijk te beperken. Veel woningen van voor die periode van crisis hebben nog een open of lege spouwmuur. Er zijn dus nog veel woningen die niet geïsoleerd zijn waardoor de vraag naar spouwmuurisolatie bij bestaande woningen een nog even grote kwestie is als bij nieuwbouwwoningen.

Nieuwe spouwmuur isoleren

Het isoleren van de spouwmuur heeft invloed op het verlies van warmte maar ook op de overdracht van geluid. Om bij nieuwbouw de overdracht van geluid zo laag mogelijk te houden wordt er liever geen gebruik gemaakt van spouwankers. Spouwankers hebben als doel om de beide muren van stevigheid te voorzien door ze met elkaar te verbinden maar het nadeel daarvan is dat ze ook dienen als geluidsbrug tussen de binnen- en de buitenmuur. Om dat te voorkomen wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van ankerloze spouwmuren. Om toch genoeg stabiliteit te hebben zijn deze muren vaak dikker en samen met een dikke laag isolatiemateriaal zijn muren van bijna 50cm geen uitzondering. Voor het isoleren van een nieuwe spouwmuur wordt vaak gebruik gemaakt van spouwplaten van bijvoorbeeld steenwol. Deze platen zijn makkelijk te verwerken en zijn verkrijgbaar in verschillende diktes. Houd er bij het kiezen van de juiste dikte rekening mee dat er minimaal 20mm vrije ruimte moet over blijven voor een goede ventilatie en zo min mogelijk vochtoverbrenging. In de professionele bouw wordt er meestal zelfs met 40mm ruimte gewerkt zodat eventueel uitstekend metselwerk niet zorgt voor het overbrengen van vocht.

Bestaande spouwmuur isoleren

Het isoleren van bestaande muren is een vaak heel ander verhaal dan isoleren tijdens het bouwen. De ruimte om te werken is vaak erg beperkt en het isolatiemateriaal bereikt vaak niet alle gaatjes en hoekjes waardoor koudebruggen ervoor zorgen dat niet het maximale resultaat wordt bereikt. Daarnaast moet er, om het traditionele isolatiemateriaal te plaatsen, veel gehakt en gebroken worden en dat kost meestal veel tijd en geld. Gelukkig heeft de bouwwereld ook niet stil gezeten en zijn er eenvoudige en voordelige mogelijkheden ontwikkeld om een bestaande spouwmuur van isolatie te voorzien.

Easy Pearl

Eén van de makkelijkste oplossingen is het inspuiten van isolatiekorrels. Bij Easycell hebben we kleine witte pareltjes die met behulp van een inblaasmachine de muur in gespoten kunnen worden. Het inspuiten van de kleine witte pareltjes kunt u zelf doen of uitbesteden aan een professional. Het aanbrengen van de isolatie is erg eenvoudig en vereist weinig ingewikkelde handelingen. In het voegsel tussen de bakstenen van de buitenmuur wordt een gat geboord waar de slang van de inblaasmachine door naar binnen kan blazen. Vervolgens wordt een zak Easy Pearl isolatieballetjes geleegd in het apparaat en kan het werk beginnen.

Easycell klaart voor u de klus of helpt u een stukje op weg

Doe het zelf

Een handige doe-het-zelver kan zelf een heel eind komen met het plaatsen van spouwmuur isolatie en wij van Easycell helpen u in dat geval graag op weg. Bent u benieuwd wat er allemaal mogelijk is in uw situatie, neem dan gerust contact met ons op zodat wij u passend advies kunnen geven. Vervolgens kunt u in onze webshop alle benodigdheden vinden. Van het juiste isolatiemateriaal tot aan de inblaasmachines en de goede schroefjes, bij ons vindt u wat u zoekt.

Geef het uit handen

Laat u de werkzaamheden liever uitvoeren door professionals, ook dan bent u bij ons aan het goede adres. We brengen dan eerst de situatie in kaart om te kijken op welke manier wij u het beste kunnen helpen en vervolgens plannen we een afspraak in om de spouwmuur te isoleren. Het isoleren van de spouwmuur kan doorgaans in een dag voltooid worden. Uiteraard is dat afhankelijk van de oppervlakte die gedaan moet worden maar het komt erop neer dat het geen hele grote operatie is. Ook zal u weinig hinder en overlast ondervinden tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden. We werken vanaf de buiten kant van de woning en het geluid van het boren van de gaten zal het enige zijn waar u wat last van zou kunnen hebben.

Vraag een offerte aan of neem contact op

Begrijpelijk is het dat u vragen heeft voordat u een gedeelte van uw huis laat isoleren. Wij beantwoorden deze graag voor u. Neem vandaag nog contact met ons op of schakel onze online isolatiehulp in. Contact neemt u op door het invullen van het online contactformulier of door te bellen naar het nummer 020-4639057. Vraag u bij ons een offerte aan? Dan ontvangt u deze de volgende werkdag al! Wellicht maakt u morgen al de keuze om voor isolatiemateriaal van Easycell te gaan.

Vraag offerte aan Bel naar Easycell

Bouwbedrijven bestellen Easycell isolatie vlokken bij: